Most, hogy hűvösebbek az esték, előkerülnek az almárium mélyéről a párlatok. Kedvence mindenkinek van, legyen az a tavalyi saját főzésű, 68 fokosra sikerült barackpálinka, egy '82-es Port Ellen whisky, egy Dom Perignon konyak vagy éppen egy 12 éves Malecon rum. (A kevert-pancsolt szeszekre nem érdemes szót sem vesztegetni.) Nemrég, D. születésnapján kóstoltunk pár különleges ritkaságot, de mi számít tényleg megközelíthetetlen luxusnak palackban? Körkép, stílusosan röviden.
A legdrágább konyak: $ 2 000 000 - Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne
Kívülről kristályüveg 24 karátos aranyba és sterling ezüstbe hempergetve (konkrétan 4 kg nemesfémmel!) és 6 500 db igazolt brilliánssal ékesítve. Belül 100 cl Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne, ami röpke 100 évig érlelődött, amíg elérte a jelenlegi 41 százalékos alkoholfokát. Ha kibontják, nem fog 100 évig tartani. (link)
A legdrágább tequila: $ 1 550 000 - La Ley del Diamante Tequila
Szemre hasonló az előzőhöz: ezt a tequilát kézzel fújt palackban kapjuk kézhez, amit 4 kg tiszta platina és sterling ezüst borít. Sajnos azonban ezt csak 6 000 brilliáns ékíti. A beltartalom fahordóban 3, 6 vagy 9 évet érlelt tequila, az alkoholtartalom 42 százalék. (link)
A legdrágább vodka: $ 1 060 000 - Diva Black Gold
Itt már a beltartalom elkészítése is elég macerás és árdrágító: forrásvíz felhasználásával készül háromszoros lepárlással (először jégen, utána nyírfa-szénen, harmadszor porított gyémántból és drágakövekből készült homokon). Ennek tetejébe palackja egyenként (emiatt árban is) eltérő drága- és féldrágaköveket, gyémántokat tartalmaz - így akár szánalmas 70 dollárért-ért is megvásárolható. Ettől persze egy igazi luxusaddikt irtózva tartózkodik, mint ördög a szenteltvíztől. (link)
A legdrágább rum: $ 51 000 - Wray and Nephew Rum 1940
Hol máshol készülne, mint Jamaikában? A trükk persze, hogy a Wray and Nephew 1940-ben palackozta különböző blendek felhasználásával, amiből a legrégebbi már akkor is 25 éves volt. Állítólag még van 4 bontatlan üveg - hajrá! (link)
A(z itthon kapható) legdrágább whisky: 299 000 Ft - Glenfarclas Family Cask 1959 IV.
Itt a külcsín nem durran akkorát, a hangsúly a belbecsen marad. Ebből a márkából negyvenéveset láttunk már ajándékként, kóstolni fiatalabbat kóstoltunk, de az szép volt. Színre mély tölgyes, ami nem meglepő, hiszen röpke 50 évet érett hordóban a palackozás előtt. Azt beszélik, még mindig friss aromákkal bír, az íze lágy, sima, a súlyos tanninok édes jegyekkel járnak keringőt. Nem csoda, hogy a lepárló szerint is az egyik legjobb italuk. (link)
És végül a legdrágább hazai pálinka: 5 000 000 Ft - Müller / Farkas / Herendi Körte és Kajszibarack 2006
Limitált széria: 11 palack körte és 11 palack kajszi készült belőle. Aki elkövette: Müller Imre ékszerész, a Farkas Pálinkafőzde és a Herendi Porcelánmanufaktúra. A világ legdrágább pálinkája exkluzív, fekete Herendi palackban bújkál, amin minden egyes részletet kézzel dolgoztak ki. Arany gyöngyházas, csillagos Humboldt-minta és hálószerű díszítés teszi rendkívül értékessé a palackokat. A 70 gramm súlyú dugó 18 karátos fehér- és sárgaarany ötvözetből készült, tetejét fehér és fekete brilliánsok díszítik.
A különleges palackba rendhagyó ital került: 2006-os érésű, szigorú szempontok alapján kiválogatott gyümölcsökből főzték kisüsti lepárlással, alkoholtartalma 47 százalékos lett a tölgyfahordós érlelés után.
Utolsó kommentek