A luxus és a finom fogások természetes összefonódásáról sok újat már nem nagyon lehet mondani. A luxusjachtok esetében azonban kevéssé kerül elő ez a kérdés, pedig a feltálalt ételek legalább annyira számítanak, mint az időjárás, a tíkfa padló vagy éppen a bőrkanapé - ha nem jobban... De ki főz egy jachton? És hogyan lehet az ember séf egy jachton?
Amikor a luxus definícióját keressük, és hozzá egy remek példát, nehezen lehet a jachtoknál jobbat találni. Mégis a jachtokról szóló leírásokban kevés szó esik a háttérről, a személyzetről, akik mindezt megteremtik. Pedig egy jachttulaj számára ez legalább annyira fontos, mint maga a jacht kialakítása.
Mennyire fényévekre van mindez attól, amit az ember a régi ponyvaregényekből ismer, a hajószakács, aki a mindig éhes legénységnek főz valami éppen csak ehetőt, vagy azoktól a körülményektől, amiket emlékeim szerint Vitray Tamás örökített meg egy televíziós riportsorozatában a nyolcvanas években, amikor - az akkor még létező - magyar tengeri flotta hajóit kísérte stábjával távoli útjaikon.
Amikor bő két éve az Oceánco akkori büszkesége, az Alfa Nero fedélzetén volt szerencsém járni Monacoban, a sajtó számára rendezett bejáráson a konyhába is eljutottunk. Kinézetre, méretre pontosan olyan volt, mint egy elsőosztályú szárazföldi étteremé: rozsdamentes acél, remekül kialakított munkatér, minden elképzelhető technikai eszköz. Egyben különbözött: egyetlen személy állt a közepén, a 80 méter fölötti méretű motoros privát jacht séfje.
Beszédbe elegyedtünk, és elmesélte, hogy Párizsban dolgozott egy sokcsillagos étteremben, és egy jól sikerült vacsora után kikérette egy vendég az asztalhoz, hogy megismerje és állást kínáljon neki az akkor épülő jachtján. A fizetés és a körülmények hallatán nem sokáig gondolkodott azon, hogy elfogadja-e. A konyhát a saját igényei szerint alakíthatta ki, a tulaj csúcsgasztronomiát kér tőle naponta háromszor, amit maximum 12 főre kell főznie, a menüt vele kell előre egyeztetnie, az alapanyagok beszerzésében övé a döntés. Kell ennél több egy feltörekvő séfnek? A feladat, hogy emellett még főznie kell a 26 fős személyzetre is, mindezt konyhai kisegítés nélkül, bátran vállalható, legalább biztosítja, hogy ne unatkozzon. De boldog volt, biztosan főzött már számos olyan vendégnek, akik később is szívesen alkalmaznák privát vagy éppen saját éttermi séfként - egyszóval a luxusjacht kihívásnak, szakmai előrelépésnek vagy akár karrierrakétának is alkalmas. Ráadásul döbbenetes helyekre juthat el vele az ember...
Sokan azért szeretnek jachtséfként dolgozni, mert kerülni lehet az unalmas rutinfeladatokat, nem kell nap mint nap ugyanazt a menüt főzni hónapokon át. Ami nehéz benne, az a konyhai segítség hiánya, hogy minden feladatot egymagának kell végeznie a séfnek, így minden területen otthonosan kell mozogni. Ráadásul a munka egésznapos, hiszen a három étkezés mellett az asztal megterítése és dekorációja, a beszerzés és a konyha rendbetétele is a jachtséf dolga. Cserébe lehet alkotni, és az elismerés is sokat jelent.
És persze a versenyek itt is előkerülnek, hiszen a szakmai és a tulajdonosi- vagy vendégkör is eléggé zárt, így van mivel dicsekedni. A tavaly év végén megrendezett 10. Antiguai Charter Yacht Séfversenyen a séfeknek a Piper Heidsieck Champagne mellé kellett karibi inspiráció alapján kellett buffet brunch menüt alkotniuk - benne péksüteménnyel és alkoholos, valamint alkoholmentes italkínálattal.
A 150 láb feletti jachtok kategóriájában a győztes a Sequel P séfje, James Jacobs lett (ld. fent), a második Angelica Biafora a High Chapparal séfje (ld. lent), míg a harmadik helyen a Lady Joy séfje, Jeremy Turgon és a Slipstream séfje, Geoffrey Fischer osztoztak.
A 90 és 149 láb közötti jachtok között Kdn Lyne diadalmaskodott a Lionshare séfjeként, a 90 láb alatti jachtok kategóriájában pedig a Matau séfje, Patrick La Brosse.
Mire van szükségünk, ha pár év múlva mi is szeretnénk indulni, és ehhez kellene egy állás egy igazi luxusjachton?
- Megfelelő iskolai végzettség, gyakorlat és munkatapasztalat lehetőleg high-end étteremből
- Mintamenü jó minőségű fotókkal illusztrálva
- Receptek széles repertoárja
- Jó kommunikációs készség és jó modor, lehetőleg egy-két világnyelv társalgási szintű ismeretével
- Konyhavezetési, beszerzési és terítési-dekorálási készség
- Előny a hajózási-fedélzeti előélet
Ha mindezzel rendelkezünk, irány egy megfelő munkaközvetítő ügynökség - amiből többet is megtalálunk az interneten! Mi pedig szorítunk majd...
Utolsó kommentek